Kanaryjska Kuchnia

  • Papas Arrugadas: To małe, pomarszczone ziemniaki gotowane w słonej wodzie, często podawane z sosem mojo (zielonym lub czerwonym) jako przystawka.
  • Sancocho Canario: Tradycyjne danie rybne, najczęściej z okonia morskiego, podawane z ziemniakami i pikantnym sosem. Jest to klasyka kanaryjskiej kuchni.
  • Conejo al Salmorejo: Królik duszony w aromatycznym sosie z papryki, czosnku i ziół. To popularna potrawa na wyspach, która zyskuje uznanie wśród turystów.
  • Caldareta: Zupa rybna, która często zawiera różne gatunki ryb i owoce morza, podawana jako obfity posiłek.
  • Pulpo a la Gallega: Ośmiornica gotowana i podawana na ciepło, często z papryką i oliwą z oliwek. Jest to danie, które można znaleźć w wielu lokalnych restauracjach.
  • Chopitos: Małe ośmiorniczki smażone w głębokim tłuszczu, idealne jako przystawka lub przekąska.
  • Queso Asado: Pieczony ser kozi, często serwowany z dżemem lub miodem. To doskonała opcja na przystawkę.
  • Carne de Cabra: Kozie mięso, które jest popularnym daniem na wyspie, często podawane w formie gulaszu
  • Ropa Vieja: Gulasz z ciecierzycą i różnymi rodzajami mięsa, znany z wykorzystania resztek potraw
  • Churros de Pescado: Ryba smażona w cieście, często podawana z sosem alioli

Barraquito to popularny słodki napój kawowy rozpowszechniony na Wyspach Kanaryjskich

Desery

  • Churros con Chocolate: Smażone ciasto podawane z gorącą czekoladą do maczania 24.
  • Miód palmowy: Słodki przysmak, który można spróbować jako dodatek do różnych potraw lub deserów 1.

Napoje

  • Barraquito: Warstwowa kawa z espresso, skondensowanym mlekiem, likierem 43 oraz skórką cytryny i cynamonem. To lokalny specjał, który warto spróbować 12.
  • Rum z miodem (Ronmiel): Słodki napój alkoholowy, idealny na gorące dni 12.
  • Sangria: Orzeźwiający napój na bazie wina, owoców i często gazowanej lemoniady, popularny w barach i restauracjach 24.
  • Lokalne piwa: Dostępne w wielu barach jako orzeźwienie w upalne dni

Tasteaway

boquerones en vinagre

mix tapas = lunch idealny

– mojo –  mojo to sosy. Jeden czerwony, dość ostry, na bazie oliwy z czosnkiem, papryką i pieprzem, czyli po hiszpańsku mojo rojo, a drugi zielony na bazie oliwy, czosnku i ziół, czyli mojo verde.

– gofio – to dość specyficzna rzecz: mączka wytwarzana ze zbóż i ziaren kukurydzy. Kiedyś stanowiła podstawę wyżywienia Guanczów, zamieszkujących Wyspy Kanaryjskie. Wypiekano z niej chleb i placki. Obecnie można posmakować gofio w wersji słodkiej, bo w niektórych miejscach znajdziecie mousse de gofio, czyli mus. Pyszny i będący fajną alternatywą  do deserów czekoladowych czy typowo hiszpańskiego flanu czy crema catalana, za którymi ja osobiście nie przepadam pomimo całej mojej miłości do Hiszpanii.

Dla nas wielką radością na Wyspach Kanaryjskich były również śniadanka, które same sobie organizowaliśmy ze świeżych bagietek, szynki jamon serrano, pysznych hiszpańskich serów, soczystych pomidorów i wyciskanych soków z pomarańczy. Takie śniadanie, jedzone na balkonie w styczniowy czy lutowy dzień to coś pięknego!  🙂

masło kozie 

Sery kozie w postaci białego świeżego sera (queso fresco) twardszego, bo dojrzewającego do miesiąca (queso semicurado), a nawet w pełni dojrzałego (queso curad).

 papai, słodkim mango, lekko kwaśnej karamboli (star fruit) czy marakui. Dzieci z kolei uwielbiały występująca w dwóch odmianach pitaję (dragon fruit)